newsroom-espaz-rotterdam-header.1919x348_geknipt
Nieuws
4

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

19 februari 2025

Je bent niet meer gemotiveerd

Als je vaak met tegenzin naar je werk gaat en weinig energie hebt voor je taken, kan dit een duidelijk teken zijn. Het is geen goed teken als je vanaf maandag al aftelt naar het weekend. Motivatie en enthousiasme zijn fijne aspecten om je werk goed te doen. Soms helpt het om met je leidinggevende te praten over nieuwe taken, maar als dat niet werkt is het wellicht tijd om verder te kijken.

 

Je hebt geen uitdaging meer

Blijf je hangen in je functie en merk je geen vooruitgang? Dan zijn de doorgroeimogelijkheden waarschijnlijk beperkt. De mogelijkheid om te kunnen groeien binnen een functie is belangrijk voor je eigen ontwikkeling en om gemotiveerd te blijven. Onderzoek eerst welke groeimogelijkheden er binnen je huidige rol zijn. Kom je tot de conclusie dat dit binnen je huidige werkgever niet haalbaar is? Dan is het misschien tijd om te overwegen of een andere functie of werkgever beter bij je past.

 

Je werk beïnvloedt je (mentale) gezondheid

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Heb je bijna geen tijd meer voor je vrienden, ben je vaak moe en geïrriteerd of neemt je werk je volledig in beslag? Dan is er iets niet helemaal in orde. Je leven zou niet alleen om je werk moeten draaien. Geen enkele baan is het waard om je welzijn op te offeren. Er zullen altijd momenten zijn waarop je werk veel energie van je vraagt, maar het mag niet de bedoeling zijn dat je werk structureel meer energie kost dan het je oplevert.

 

Iets om rekening mee te houden:
het duurt gemiddeld zes weken om te wennen aan een nieuwe baan.

 

 

De bedrijfscultuur past niet bij je

Het kan voorkomen dat je merkt dat je normen en waarden botsen met die van je leidinggevende, collega’s of de bedrijfscultuur. Voordat je ergens solliciteert, is het essentieel om goed te onderzoeken of een bedrijf bij je past. Als dat niet het geval is, zul je daar vroeg of laat tegenaan lopen. Werken op een plek waar je je goed voelt, waar je de ruimte hebt om fouten te maken, te leren en je mening te uiten, is cruciaal voor je persoonlijke groei. Alleen zo kun je je blijven ontwikkelen. Over het algemeen zijn er vier verschillende bedrijfsculturen te onderscheiden: 

  • Familiecultuur: Leidinggevenden kunnen hier fungeren als een soort mentoren en je werkt hier vaak in hechte teams. De focus ligt op medewerkers en klanten, wat zorgt voor een gevoel van hoge betrokkenheid. 
  • Hiërarchische cultuur: In deze cultuur zijn regels en procedures belangrijk en hebben leidinggevenden de leiding. Je krijgt veel sturing van bovenaf en er is vaak een hoge mate van baanzekerheid. 
  • Innovatieve cultuur: Hier krijg je de ruimte om creatief en proactief te zijn. Leidinggevenden moedigen je aan om risico’s te nemen en initiatief te tonen. De focus ligt vooral op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. 
  • Marktgerichte cultuur: Deze cultuur is prestatiegericht, competitief en resultaatgericht. Leidinggevenden verwachten veel van hun medewerkers en de focus ligt op het eindproduct, concurrenten en behaalde resultaten. Als je het beste functioneert in een competitieve en doelgerichte omgeving, is dit wellicht de cultuur die bij jou past.

 

Wat nu? 

We hopen dat deze blog je helpt bij het maken van een weloverwogen keuze om eventueel van baan te wisselen. Denk goed na over je beslissing en wees er zeker van dat dit de juiste keuze voor je is. Houd er rekening mee dat het gemiddeld zes weken duurt om te wennen aan een nieuwe baan.

Ben je overtuigd? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van een baan die écht bij je past!