espaz-cv-tips.600x253x1

Curriculum Vitae tips voor een sterk CV

Espaz CV-tips

Espaz-cv-tips4

Wij bij Espaz werven en selecteren een specifieke doelgroep; management ondersteuners. Secretaressen, assistants, office managers, projectmedewerkers, HR professionals. Om maar wat functies te noemen. Eerste stap in het selecteren is het beoordelen van CV's. Dat doen we al heel lang bij Espaz. Al meer dan 30 jaar!

Tienduizenden CV's

Snel geteld betekent dit dat we tienduizenden CV's hebben beoordeeld. Op presentatie, op inhoud, op relevantie. En nog steeds, na al die jaren, zien we zaken waarvan we denken; "oh nee, wat zonde, dat kan zoveel beter". Daarom delen we graag onze ervaringen en doen we suggesties. Daarbij opgemerkt dat we kijken als beoordelaar van CV's voor vacatures binnen management ondersteuning, waar het document nog altijd de eerste stap vormt van de sollicitatieprocedure. 

In onze ervaring

Foto op je CV. Ja of nee?

Ja!

Een foto zonder CV is gewoon ouderwets. Zo simpel is het. Een foto is een prima mogelijkheid om je CV kracht bij te zetten. Mits je dat op de juiste manier doet. Gebruik een foto waarop je met een open blik, recht in de camera kijkt. Kies voor de vriendelijke look en een beeld dat op normale afstand is genomen. Op van het beeld spattende poriën zit niemand te wachten. Zorg dat niets de aandacht van jou afleidt. Geen drukke achtergronden of bloemetje-frames, dus.

Zakelijk

Houd het zakelijk. Blijf verre van familiekiekjes waarop je jezelf heb uitgelicht of fashion statements met jolige hoofdtooien en dito brillen. Reageer je op een vacature bij een formele organisatie, trek dan geen t-shirt met de Mick Jagger tongue aan. Vermijd sowieso zwoele blikken,  blote schouders en decolletés. Ook als je solliciteert tijdens een hittegolf.

Kies vooral voor een recente foto. Het is gewoon geen lekkere binnenkomer als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je gesprekspartner moet 3x kijken of jij het bent.

 

espaz-cv-tips-foto-op-cv

Volgorde van informatie belangrijk. Ja of nee?

Ja!

First things first. Wat is het meest belangrijke op het CV? De werkervaring. Zet deze dan ook bijna bovenaan. Alleen een korte profielschets van wie je bent gaat eraan vooraf. 

Kolommen
Heel handig om met twee kolommen te werken. Een smalle aan de linkerzijde, een brede rechts. In de linker kolom begin je met je foto, gevolgd door je personalia en contactgegevens. Vermeld daaronder je vaardigheden, talenkennis en eigenschappen.

In de rechterkolom vermeld je je werkervaring. Daaronder je opleiding. Eindig met relevante wetenswaardigheden onder de kop bijzonderheden. Voor alle datum-onderhevige informatie geldt; de meest recente eerst.

 

Espaz-cv-tips-doet-volgorde-ertoe-in-je-cv

CV meer pagina's. Ja of nee?

Ja!

Richtlijn: 2. Populair: 1. Heb je (flink wat) werkervaring, gebruik dan vooral geen one pager. 


Tabellen in CV’s helpen bij het structureren van informatie, maar maken dat je ook, als beoordelaar, denkt “wow” en terugdeinst. Geen wow in positieve zin dus, maar een letterlijke terugslag door de overweldigende hoeveelheid informatie die gepropt is op 1 pagina. Houd de inhoud overzichtelijk, gebruik witruimten en bullets. Meestal heb je met 2 pagina’s voldoende gelegenheid dat te doen.

Bijlage
Heb je veel werkervaring of een reden om uitgebreid in te gaan op taken en verantwoordelijkheden, vermeld deze dan in een bijlage. Geef aan dat deze beschikbaar is of sluit hem desgewenst bij.  

 

 

  

Standaard en maatwerk CV. Ja of nee?

Ja!

Zorg dat je een basis-CV hebt, dat je elke keer aanpast aan de vacature in kwestie zodat een maatwerkversie ontstaat. Als je standaard in je CV hebt opgenomen wat je hoopt terug te vinden in een baan, controleer dan of de baan dit ook biedt. Beter nog; haal dit onderdeel uit je CV en vermeld het in je begeleidende email. Als je inmiddels bent uitgewerkt en je laatste baan staat nog op t/m heden, pas dit dan aan. Vermijd ‘jargon’. Grote bedrijven kennen veel afdelingen met voor de buitenstaander nietszeggende afkortingen. Als je ze al wilt gebruiken, leg dan uit waar de afkorting voor staat. 

Functienamen
Bijzondere functiebenamingen zijn super sexy. De Chief Happiness Officer is een veelgehoorde. En wat dacht je van de Director of First Impressions voor de receptioniste of de Sales Ninja voor de verkoper. Grappig natuurlijk, maar niet echt slim. Totdat deze gekkigheid gemeengoed is geworden, is het raadzaam functietitels te gebruiken die direct duidelijk maken waar het om gaat. Vaak zijn het dan namelijk ook goede zoekwoorden voor de Googles van deze wereld en de jobsites. Want jij zoekt niet alleen een baan, met een beetje geluk word je ook gezocht en gevonden!

 

espaz-cv-tips-standaard-of-maatwerk-cv

Leeftijd vermelden op je CV. Ja of nee?

Ja!

Je bent wie je bent, leeftijd incluis. Bij de beoordeling van het CV kijk je als goede beoordelaar naar het geheel. Je plaatst de informatie zoveel mogelijk in context. Leeftijd hoort daarbij. Is er geen leeftijd vermeld, dan leid je deze af uit de verstrekte informatie omtrent opleiding en de start van de werkervaring. Tellen, dus. Niet iedereen neemt echter die moeite en dat is zonde voor jou, als sollicitant.

Hulpmiddel
Het vermelden van je leeftijd is niet verplicht en wordt vaak niet vermeld uit angst voor discriminatie. Wij bij Espaz zullen de laatsten zijn die ontkennen dat dit voorkomt. Een goede recruiter echter, hanteert leeftijd niet als een beoordelingscriterium, maar als een hulpmiddel om een beter begrip te krijgen van de ervaring en achtergrond van de sollicitant. Het kan helpen een tijdslijn op te bouwen en de ontwikkeling van de loopbaan te doorgronden.

 

espaz-cv-tips-leeftijd-op-cv

Wensen vermelden ten aanzien van een baan. Ja of nee?

Nee!

Het vermelden van 'wat je hoopt te vinden in je nieuwe baan' is hot. Zo hot, dat je er je vingers aan kunt branden! Het wordt namelijk als standaard en daarmee vaststaand onderdeel gezien van het CV. Niets mis mee, natuurlijk, maar dan moet je er wel op letten dat de vacature waarop je reageert ook echt aan je wensen voldoet.

Toelichting
Als je reageert op een functie bij een gemeente die puur lokaal is georiënteerd, helpt het niet als er in je wensen- profiel staat dat je met name gemotiveerd wordt door internationale contacten. Ga voor zekerheid en haal de wensen uit je CV en neem deze op in een korte toelichting bij je CV, afgestemd op de vacature waarop je reageert.

 

espaz-cv-tips-wensen

Behaalde resultaten vermelden. Ja of nee?

Ja!

Maar met mate! We leven niet in Amerika waar output leading is. In Nederland gaan we voor het eindresultaat, gecombineerd met de wijze waarop dit is bereikt. Hartstikke goed om zaken zo concreet mogelijk weer te geven en jouw rol in het resultaat te benadrukken, maar doe het met mate en blijf vooral realistisch.

Bijdrage
“Als rechterhand van de projectmanager hielp ik met het stroomlijnen van processen binnen het project, waardoor binnen een half jaar tijd een tijdwinst van 15% kon worden behaald”. Een stelling die hout snijdt. Helemaal goed!

"Als ondersteuner was ik mede-verantwoordelijk voor een miljardenproject dat zo succesvol is afgerond dat de customer satisfaction met 22% is gestegen en de beurswaarde met 10%" zegt niets over de rol die jij hebt gespeeld en de bijdrage die jij hebt geleverd aan het eindresultaat. Een nietszeggend geheel dat niet als heel geloofwaardig zal worden beoordeeld. 

 

espaz-cv-tips-behaalde-resultaten

 

Reden van vertrek vermelden in je CV. Ja of nee?

Ja en nee!

Afhankelijk van het aantal banen. Heb je veel tijdelijke banen gehad, cluster die dan als het mogelijk is onder de noemer; tijdelijk werk/gewerkt op interim basis. Een reden van vertrek vermelden is niet nodig.

Waren de banen niet vooropgezet tijdelijk, maar wel kortdurend, laat dan de reden van vertrek achterwege, maar licht deze mondeling toe. Heb je een aantal langjarige banen gehad, vermeld dan waarom de dienstverbanden tot een einde zijn gekomen. 

 

espaz-cv-tips-reden-van-vertrek

 

 

Niet relevante werkervaring vermelden. Ja of nee?

Ja en nee!

Als je weinig werkervaring hebt en flink wat naast je studie hebt bijgeklust, kun je dit zeker vermelden. Als je solliciteert naar een office functie lijkt die bijbaan in het dierenasiel weinig raakvlakken te hebben, maar schijn bedriegt! Dat hokken uitmesten getuigt van hard werken, bij uitstek hands-on bezig zijn, niet vies zijn van de minder sexy taken. Net het echte werk …..!

 

espaz-cv-tips-relevante-werkervaring

 

 

Stages vermelden. Ja of nee?

Ja!

Als je over weinig werkervaring beschikt. Vertel dan iets over de activiteiten van de organisatie, jouw opdracht en je resultaten. Vermeld zeker je cijfers als ze hoog zijn! En als je gevraagd bent in dienst te treden aansluitend aan je stage, maar je hebt het aanbod afgeslagen, geef er blijk van. 

Laat stages voor wat ze zijn als ze lang geleden zijn en geen toegevoegde waarde meer hebben. Maar: ga je werken bij een organisatie waarvan de activiteiten aansluiten bij een onderzoek dat je in het kader een stage hebt gedaan, wijs daar dan zeker op!

 

espaz-cv-tips-stages

Toeters en bellen op CV. Ja of nee?

Nee!

Driedimensionale foto’s, lijnen, golven, cirkels, vlakken, kleuren, we zien het allemaal voorbij komen. Vooral doen als het je vak is! Als je designer bent verwacht je als beoordelaar waarschijnlijk niet anders. Of te wel; schoenmaker blijf bij je leest! Ga als management ondersteuner voor rustig, gestructureerd, overzichtelijk. Gebruik zeker tabellen in je CV, maar beperk deze (tot twee).

 

espaz-cv-tips-toeters-en-bellen

Persoonlijke eigenschappen kunnen toetsen op je CV. Ja of nee?

Ja!

Hartstikke goed natuurlijk om een aantal persoonlijke eigenschappen te vermelden in je CV. Nog mooier als deze gestaafd worden door de inhoud daarvan.

Als je 2 bijbanen naast je studie had, kan dat een bewijs zijn dat je een harde werker bent. Is je CV overzichtelijk en foutloos, dan blijkt daaruit dat je gestructureerd werkt en accuraat bent. Zit je veel alleen op kantoor, dan zegt dat iets over je autonome rol in de organisatie en je zelfstandigheid. Heb je een breed takenpakket en verricht je veel ad-hoc zaken, dan is dat een teken dat je mulitasking bent.

Probeer in je CV door tekst en toepassing, je eigenschappen te laten zien. 

 

espaz-cv-tips-eigenschappen-in-cv

Gaten dichten in je CV. Ja of nee?

Nee!

Praatjes vullen geen gaatjes. Ook niet in CV’s. Benoem gaten gewoon; geef de reden aan waarom je niet werkte. En wil je deze niet aan het papier toevertrouwen, geef dan aan dat je hem graag mondeling toelicht. Ga banen niet op elkaar laten aansluiten om gaten te dichten.

Heb je tussen twee banen 6 weken bij bedrijf X gewerkt, laat die dan niet weg en sluit baan 1 en 3 qua tijd op elkaar aan. De wereld is heel klein. Voor je het weet roept er iemand; "hé, ik ken jou van bedrijf X "en is er naast verwarring sprake van een vertrouwensbreuk. En dat om zoiets lulligs als een baan van 6 weken die je hebt weggelaten. Eén ding niet vermelden roept namelijk de vraag op: was heb je nog meer niet verteld?

 

espaz-cv-tips-gaten-vullen-in-cv

Functietitels herschrijven? Ja of nee?

Ja en nee!

Het wordt veel geadviseerd. Spreek de taal van het bedrijf waar je solliciteert. Kun je weinig op tegen hebben, zou je denken. Er is echter wel een keerzijde. Als je als ontwerper werkzaam bent is het equivalent designer een simpele. Dat je het woord ontwerper vervangt door designer in je CV is legitiem.

Werk je echter als secretaresse en reageer je op een baan als office manager, dan spreken we toch echt over functies met een verschillende functie-inhoud. Je vijf vorige secretaressefuncties vervangen door die van office manager doet je dan geen goed. Pas het herschrijven van functietitels dus selectief toe! Doe dat alleen als de functie-inhoud de aanpassing rechtvaardigt.


 

espaz-cv-tips-herschrijven-functietitels

Zoekwoorden verwerken in je CV. Ja of nee?

Ja!

Maar blijf bij de waarheid! In toenemende mate wordt de eerste selectie op CV’s niet meer door de mens, maar door software gedaan. Vraag en aanbod worden gematcht op basis van vooraf gedefinieerde criteria, de zogenaamd key words.

Secretaresse, HBO, ervaring bij gemeente, ervaring met iBabs, om maar wat voorbeelden te geven. Het is heel verstandig zoekwoorden in je CV op te nemen die corresponderen met de vraagstelling van de werkgever. Let echter wel op: blijf bij de waarheid en gebruik je gezonde verstand. Functietitels gebruiken die 15 jaar geleden gewoonweg nog niet bestonden, is niet slim. Dat komt de geloofwaardigheid van het geheel niet ten goede! 

 


Espaz-cv-tips-zoekwoorden-in-cv

Sexy functietitels vermelden op CV. Ja of nee?

Nee!
Tenzij je bij een über hip bedrijf solliciteert dat deze titels hanteert.


Bijzondere functiebenamingen zijn super sexy. De Chief Happiness Officer is een veelgehoorde. En wat dacht je van de Director of First Impressions voor de receptioniste of de Global Sales Ninja voor de verkoper. Grappig natuurlijk, maar niet echt slim. Totdat deze gekkigheid gemeengoed is geworden, is het raadzaam functietitels te gebruiken die direct duidelijk maken waar het om gaat.

Vaak zijn het dan namelijk ook goede zoekwoorden. Want jij zoekt niet alleen een baan, met een beetje geluk word je ook gevonden.

 

Espaz-cv-tips-sexy-functienamen-op-je-cv

Afkortingen gebruiken in CV. Ja of nee?

Nee!

Een herkenbaar fenomeen, vooral bij grote, internationale bedrijven. Afdelingen met afkortingen. Helemaal OK natuurlijk als bij zo’n organisatie werkt, maar vaak onbegrijpelijk voor beoordelaars van CV’s. Zeker als ze niet uit dezelfde tak van sport komen.

Zorg ervoor dat men niet hoeft te googelen om te begrijpen waar jouw afdeling zich mee bezighoudt. Het risico is namelijk groot dat men daar geen zin in heeft en je CV ter zijde wordt geschoven. Verklaar afkortingen en gebruik ze zo min mogelijk.

 

espaz-cv-tips-gebruik-van-afkortingen

Uitleggen werkgever op CV. Ja of nee?

Ja!

Niemand hoeft uit te leggen wat ABN AMRO, Unilever, Ahold, Deloitte of ASML doet. Wat Jansen BV doet, of Incora Inc of Labertus & Koopgaarden, dat is een heel ander verhaal.

Voorkom onduidelijkheid en geef bij niet of minder bekende werkgevers achter de naam aan wat de bedrijfsactiviteit is. De beoordelaar kan mogelijke raakvlakken met de eigen organisatie dan sneller scannen.

 

espaz-cv-tips-uitleggen-werkgever

CV in derde persoon. Ja of nee?

Nee!

Niet doen! Over jezelf vertellen in de derde persoon. Het is afstandelijk, raar, en er zijn mensen die het ronduit irritant vinden. Dus niet in de profielschets: “Jamila is een HR professional met ruime ervaring in de ondersteuning van recruitmentprocessen. Zij onderscheidt zich uit door een grote betrokkenheid en haar snelle werkwijze”.

Maak het persoonlijk en gebruik de ik-vorm. Tijdens een sollicitatiegesprek heb je het ook niet over “Jamila heeft gesolliciteerd op de functie omdat …”, je spreekt in de ik-vorm.

 

espaz-cv-tips-gebruik-van-ik

Naamgeving van CV belangrijk. Ja of nee?

Ja! 

Het lijkt pietluttig, maar wees praktisch als het gaat om de naamgeving van je CV. Een document met als titel XB4296CV zegt helemaal niets en is simpelweg onprofessioneel. Een goede en logische naamgeving van je CV zegt iets over jouw logisch denken, je accuratesse en efficiëncy en vergemakkelijkt de behandeling door de beoordelaar.

Als je reageert op een vacature van executive assistant zou een goede naamgeving kunnen zijn: CV A. de Jong, executive assistant

 

espaz-cv-tips-naamgeving-van-cv